ΚοΔιΦΕΕΤ - Αρχική
Περί ΚοΔιΦΕΕΤ
5ο Συνέδριο
Επόμενο Συνέδριο
Προηγούμενα Συνέδρια
Πρακτικά Συνεδρίων
PARSEL
Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα
Βιβλιογραφική Ενημέρωση
Προσεχή Διεθνή Συνέδρια
Διεθνή περιοδικά
Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η σελίδα αυτή ενημερώνεται τρεις φορές τον χρόνο (Ιανουάριο, Μάιο, Οκτώβριο)

Τελευταία Ενημέρωση: 28/10/2017


Παλαιότερες Ανακοινώσεις

O καθ. Γεώργιος Τσαπαρλής λαμβάνει το Βραβείο Εκπαίδευσης της Βασιλικής Εταιρείας της Χημείας

 • Στις 17 Μαίου 2017, το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (University of East Anglia, UEA, Norwich, Aγγλία) υποδέχθηκε τον Γεώργιο Τσαπαρλή, ομότιμο καθηγητή διδακτικής των φυσικών επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για να παρουσιάσει τη διάλεξή του επί τη απονομή σε αυτόν του Βραβείου Εκπαίδευσης της Βασιλικής Εταιρείας της Χημείας για το 2016 (Royal Society of Chemistry, RSC).
  Ο καθηγητής Τσαπαρλής έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Φυσικοχημεία από το UEA. Ακριβώς εις αναγνώριση της επιστημονικής του παιδείας και της μακράς παράδοσης της Διδακτικής της Χημείας στο UEA, επέλεξε να του απονεμηθεί το βραβείο σε αυτό το πανεπιστήμιο.
  To βραβείο μαζί με μετάλλιο απένειμε στον Γ. Τσαπαρλή ο Gareth Price, καθηγητής Φυσικοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Bath και πρόεδρος του Συμβουλίου Εκπαίδευσης της RSC, o oποίος ταξίδεψε από το Bath για την απονομή του βραβείου.
  Η ομιλία του καθ. Τσαπαρλή είχε τίτλο “Λύση προβλημάτων: Θέματα, Προβλήματα και Λύσεις” και προκάλεσε ενθουσιασμό με την αναλυτική ανασκόπηση των προκλήσεων που εμφανίζονται όταν διδάσκουμε τους σπουδαστές να λύνουν προβλήματα, ενώ έδωσε το έναυσμα για μια ζωντανή συζήτηση και έναν διαρκή στοχασμό.

 • O κύκλος των διαλέξεων του καθ. Τσαπαρλή, στο πλαίσιο της απονομής του Βραβείου Εκπαίδευσης της RSC, περιέλαβε ακόμη ομιλίες στο Πανεπιστήμιο Keele (στις 15 Μαίου 2017) και στο Berlington House του Λονδίνου, έδρα της RSC (στις 19 Mαίου 2017).

 • Το βραβείο απενεμήθη στον Γ. Τσαπαρλή "για την εκτεταμένη και επί πολλά έτη συμβολή του στην έρευνα της διδακτικής της χημείας, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ήταν ο ιδρυτής και επιμελητής έκδοσης (editor) του περιοδικού Chemistry Education Research and Practice, που τώρα κατατάσσεται ως το κορυφαίο περιοδικό διδακτικής της χημείας».

  ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

 • ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
 • ΙΣΤΟΣΤΟΠΟΣ BAΣΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
  _______________________________________________________________
  (28-10-2017)

  2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Ερευνητών Διδακτικής Φυσικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

 • Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Ερευνητών Διδακτικής Φυσικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση διοργανώνεται από την ΕΝΕΦΕΤ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής Φυσικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Ξενοδοχείο Valis στην Αγριά Βόλου από Μ. Δευτέρα 2 έως Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου 2018. Η 1η ανακοίνωση του Συνεδρίου Νέων Ερευνητών θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://synedrio2018.enephet.gr/newresearchers
  Καλούνται οι υποψήφιοι διδάκτορες αλλά και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που βρίσκονται στο στάδιο εκπόνησης της μεταπτυχιακής τους εργασίας με αντικείμενο την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία να υποβάλουν μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2017 μία Σύνοψη της ερευνητικής τους προσπάθειας με τις προδιαγραφές που ακολουθούν. Ιδιαίτερα καλούνται οι υποψήφιοι διδάκτορες που συμμετείχαν στο 1ο συνέδριο νέων ερευνητών στο Ρέθυμνο και δεν έχουν υποστηρίξει την διατριβή τους να συμμετάσχουν και στο 2ο συνέδριο ως αρωγοί στην προσπάθεια ανάδειξης του συνεδρίου ως θεσμού.
  Προδιαγραφές σύνταξης σύνοψης εργασίας: Περιθώρια σελίδας: 2,5 εκατοστά σε όλες τις πλευρές. Διάστιχο: Μονό. Διάστημα μεταξύ παραγράφων (πριν και μετά): 0 pt (εκτός Βιβλιογραφίας). Η έκταση της Σύνοψης πρέπει να είναι τουλάχιστον 1000 και το πολύ 1500 λέξεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και περίληψη περί τις 90-100 λέξεις στα Ελληνικά (και η αντίστοιχη μετάφραση στα Αγγλικά). Συνολικά η Σύνοψη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 4 σελίδες Α4 (συμπεριλαμβανομένων σχημάτων, πινάκων, εικόνων, φωτογραφιών κ.λπ.). _______________________________________________________________

  Περιοδικό "Διδασκαλία Φυσικών Επιστημών: Έρευνα & Πράξη"

 • Στην ιστοσελίδα http://www.lib.uoi.gr/serp/ μπορείτε να βρείτε δωρεάν τo τρέχον διπλό τεύχος αρ. 59-60 (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016) του περιοδικού "Διδασκαλία Φυσικών Επιστημών: Έρευνα & Πράξη". Στην ιστοσελίδα θα βρείτε ακόμη και το αρχείο όλων των τευχών από το 2007 μέχρι το 2016 (αριθμ.: 21-58) του περιοδικού. Σημειώνεται ότι το τεύχος 58 (του 2016) είναι ειδικό θεματικό: "Special Issue: Socio-cultural Approaches in STEAM Εducation".
  Το περιοδικό απευθύνεται σε όλους τους ερευνητές, εκπαιδευτικούς, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές που ασχολούνται με τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Εκδίδεται από την Ερευνητική Ομάδα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών -@fise group- της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  _______________________________________________________________

  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΠΗΧΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ 2016

 • Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές απήχησης (impact factors, IF) των επιστημονικών περιοδικών (συντελεστές απήχησης διετίας, 2-year IF) για το έτος 2016 (ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο 2017, ISI Journal Citation Reports © 2016). Oι 2-year IF των κυριότερων περιοδικών διδακτικής φυσικών επιστημών έχουν ως εξής:

  Journal of Research in Science Teaching: 3,179 Ranking (2016): 9/235 (Education & Educational Research)
  Science Education: 2,506 (Ranking: 16/235)
  Studies in Science Education: 2,417
  Chemistry Education Research and Practice (CERP): 1,941
  International Journal of Science and Mathematics Education: 1,474
  Journal of Chemical Education: 1,419
  Research in Science Education: 1,329
  Physical Review Special Topics - Physics Education Research (PRST-PER): 1,316 (2015)
  International Journal of Science Education: 1,240
  Journal of Science Education and Technology: 1,080
  Science & Education: 0,823
  Research in Science & Technological Education 0,743 (2015)
  Journal of Biological Education: 0,507 (2015)
  The American Biology Teacher: 0,318

 • CHEMISTRY EDUCATION RESEARCH AND PRACTICE (CERP): O συντελεστής απήχησης του περιοδικού για το 2016 είναι 1,941 (2-year IF). Για το 2015 ήταν 1,802.
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Το CERP είναι το περιοδικό με τους υψηλότερους δείκτες απήχησης από όλα τα διεθνή περιοδικά διδακτικής της χημείας.

  ______________________________________________________________

  Πρακτικά 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΕΝΕΦΕΤ

 • Oι πλήρεις εργασίες του συνεδρίου (οι οποίες κρίθηκαν με τη μορφή των τετρασέλιδων συνόψεων) πρέπει να συγγραφούν και υποβληθούν από τους συγγραφείς μέχρι την 30 Ιουνίου 2017. Οι εργασίες θα υποβληθούν σε συμπληρωματική κρίση από τους ίδιους κριτές που έκριναν τις συνόψεις και θα δημοσιευθούν μελλοντικά στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.
  Τα τελικά κείμενα των εργασιών που θα υποβληθούν θα πρέπει να ακολουθούν τις προδιαγραφές που βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο:
  http://synedrio2017.enephet.gr/index.php/el/ypoboli-ergasion/yp-tel-erg
  Για τη διευκόλυνση της υποβολής των τελικών κειμένων των εργασιών σας συμβουλευθείτε τις οδηγίες που βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο:
  http://synedrio2017.enephet.gr/images/final_paper_upload_enephet_2017.pdf
  ______________________________________________________________
  (27-4-2017)

  Το νέο Δ.Σ της ΕΝΕΦΕΤ (2017-2019)

 • Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ της ΕΝΕΦΕΤ (Ένωση για την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία) για την περίοδο 2017-19 όπως προέκυψε από τις εκλογές της Ένωσης στις 8/4/2017 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο. Η σύνθεση του νέου Δ.Σ.¨εχει ως εξής:

  Πρόεδρος Στέφανος Ασημόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αντιπρόεδρος Μιχαήλ Καλογιαννάκης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γεν. Γραμματέας Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Ειδ. Γραμματέας Ιωάννης Σούλιος, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Σχολικός Σύμβουλος, Ταμίας Αναστάσιος Ζουπίδης, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
  Μέλη: Αθανάσιος Βελέντζας, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Ζαχαρίας Ζαχαρία, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Καθηγητής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κατερίνα Σάλτα, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  ______________________________________________________________
  (27-4-2017)

  1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Ερευνητών Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

 • Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Ερευνητών Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε από 10 – 12 Απριλίου 2017 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι Χανίων.
  Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Διδακτικής Θετικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την Ένωση για την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία (ΕΝΕΦΕΤ, www.enephet.gr).
  Στο συνέδριο συμμετέσχαν πανεπιστημιακοί, έμπειροι ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών. Οι νέοι ερευνητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, οι οποίες υπό την επίβλεψη των πανεπιστημιακών και των έμπειρων ερευνητών παρουσίασαν την εξέλιξη των εργασιών τους. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν 16 διδακτορικές διατριβές και 6 μεταπτυχιακές εργασίες.
  Στις εργασίες του συνεδρίου περιλαμβάνονταν επίσης δύο κεντρικές ομιλίες από τους Γεώργιο Τσαπαρλή και Δημήτρη Ψύλλο, με θέματα που αφορούσαν τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων και την ανάπτυξη διδακτικών μαθησιακών ακολουθιών αντιστοίχως.
  Το συνέδριο έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή, να συζητήσουν και να προβληματιστούν για την εξέλιξη της εργασίας τους νέοι ερευνητές από όλη την Ελλάδa. Aς ελπίσουμε ότι η επιτυχία του συνεδρίου στην ΟΑΚ θα αποτελέσει τη βάση για τη διοργάνωση περαιτέρω συνεδρίων Νέων Ερευνητών στο πλαίσιο της ΕΝΕΦΕΤ.
  ______________________________________________________________
  (27-04-2017)

  Περιοδικό "ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

 • Στην ιστοσελίδα http://physcool.web.auth.gr/ έχει αναρτηθεί σε μορφή αρχείου pdf το 14ο τεύχος του περιοδικού "Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση" (Aνοιξη 2017).

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντακτικής ομάδας (βλ. Editorial, Μάρτιος 2017), το παρόν 14ο τεύχος ολοκληρώνει τον κύκλο ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού (τουλάχιστον την πρώτη περίοδο λειτουργίας του).

  Μπορείτε ακόμη να βρείτε και να κατεβάσετε δωρεάν, εκτός από το τρέχον τεύχος, και όλα τα προηγούμενα τεύχη του περιοδικού. Την Εκδοτική Ομάδα συγκροτούν οι: Κουμαράς Παναγιώτης (Καθηγητής του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ), Μουρούζης Παναγιώτης (Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Κέρκυρας, Πρόεδρος ΠΑΝΕΚΦΕ), Πιερράτος Θεόδωρος (Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ευόσμου), Πολάτογλου Χαρίτων (Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ). Τη Συντακτική Επιτροπή αποτελούν οι: Παναγιώτης Κουμαράς, Χαρίτων Πολάτογλου, Θεόδωρος Πιερράτος και Σταματία Αρτέμη (Υποψ. Διδάκτωρ Τμ. Φυσικής του ΑΠΘ).
  ______________________________________________________________

  (26 Φεβρουαρίου 2017) ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  1) την Γ΄ΕΚΔΟΣΗ του βιβλίου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (ΦΥΣΙΚΗ - ΧΗΜΕΙΑ - BIOΛΟΓIA) ΓΙΑ ΔΙΩΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
  2)To βιβλίο ΧΗΜΕΙΑ για τη Β΄ Τάξη Γυμνασίου (με έμφαση στη μακροσκοπική προσέγγιση και στη νοηματική εισαγωγή του μορίου και του ατόμου)
  3) To βιβλίο ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ με την προσέγγιση καταστάσεων της ύλης (SOMA).
  4) To βιβλίο ΧΗΜΕΙΑ B΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, με έμφαση στη σύνδεση της χημείας με τη ζωή και τις εφαρμογές.
  4) Το βιβλίο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (ΦΥΣΙΚΗ - ΧΗΜΕΙΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ και τα πρόσθετα στο προηγούμενο βιβλίο μαθήματα βιολογίας.

  Δείτε ακόμη και: (i) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ για το γυμνάσιο και το λύκειο στην ΚΥΠΡΟ, (ii) πληροφορίες για έναν συλλογικό τόμο προς τιμήν του ομότ. καθ. Αποστόλου Κατσίκη και (ii) για τρία νέα αγγλόφωνα βιβλία διδακτικής φ.ε. και χημείας.
  ______________________________________________________________

  (10-11-2016)

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το Εκπαιδευτικό Υλικό στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες

 • Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, από 14 μέχρι και 16 Οκτωβρίου 2016, το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Εκπαιδευτικό Υλικό στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες
 • Το συνέδριο διοργάνωσαν το "Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής" του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το "Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών" του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
  Υπεύθυνοι της διοργάνωσης ήταν τα μέλη ΔΕΠ Μιχάλης Σκουμιός και Χρυσάνθη Σκουμπουρδή.
  Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι: Maria G. Bartolini (Bussi Department of Education and Human Studies, University of Modena and Reggio Elimia, Italy), Cecile de Hosson (Laboratoire de didactique Andre Revuz, Universite Paris Diderot, Paris, France), Μαρία Καλδρυμίδου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Βασίλης Τσελφές (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ιωάννης Χατζηγεωργίου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Χρόνης Κυνηγός (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
  Παρουσιάστηκαν προφορικά 67 εργασίες (επιπλέον των κεντρικών ομιλιών), ενώ υπήρξε και ένα εργαστήριο εκπαιδευτικών σεναρίων φυσικών επιστημών για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Μοναχικές πορείες, αλληλεπιδράσεις και το πέρασμα στη συνδιδασκαλία", με συντονιστή τον Φραγκίσκο Καλαβάση.
  Το Αναλυτικό Πρόγραμμα του συνεδρίου είναι δημοσιευμένο στην ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του συνεδρίου, όπου έχουν αναρτηθεί και τα ηλεκτρονικά πρακτικά του συνεδρίου.

  _______________________________________________________________
  (10-10-2016)

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ 9ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

 • Στην ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του συνεδρίου αναρτήθηκε ο Τόμος των Πρακτικών του συνεδρίου.
  Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 8-10 Μαίου 2015, στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  _______________________________________________________________
  (31-07-2016)

  BIBΛΙA ΦΥΣΙΚΗΣ, ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

 • Στη BIΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ μπορείτε να δείτε αναλυτικά προγράμματα καθώς και το πιο πρόσφατο διαθέσιμο διδακτικό και υποστηρικό υλικό για τα μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας στην Κύπρο, τόσο για το γυμνάσιο όσο και για το λύκειο.
  _______________________________________________________________
  (29-07-2016)

  BIBΛΙO: ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

 • Στη BIΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (ΒΙΒΛΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ)
  μπορείτε να κατεβάσετε με μορφή αρχείων Pdf ολόκληρο το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού υλικού
  "ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ" (Έκδοση: 2005)
  με συντάκτες τους Γεώργιο Τσαπαρλή και Ευάγγελο Πύργα.
  Το βιβλίο χρησιμοποιεί την Προσέγγιση Καταστάσεων της Ύλης στην εισαγωγική χημεία (States-Of-Matter-Approach, SOMA)
  _______________________________________________________________
  (29-07-2016)

  BIBΛΙΑ:
  1o ΒΙΒΛΙΟ: Εισαγωγή στις Φυσικές Επιστήμες (Φυσική - Χημεία) Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
  2o ΒΙΒΛΙΟ: Εισαγωγή στις Φυσικές Επιστήμες (Φυσική - Χημεία - Bιολογία) Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 • Στη BIΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (ΒΙΒΛΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ)
  μπορείτε να κατεβάσετε με μορφή αρχείων Pdf ολόκληρο το περιεχόμενο του βιβλίου "Εισαγωγή στις Φυσικές Επιστήμες (Φυσική - Χημεία) για την Α΄ Τάξη Γυμνασίου" (Α΄ Έκδοση, 2003), με συγγραφείς τους Γεώργιο Τσαπαρλή και Κωνσταντίνο Καμπουράκη
  Το βιβλίο καλύπτει ένα μάθημα ενιαιοποιημένης διδασκαλίας φυσικής και χημείας.

  Στην ίδια σελίδα θα βρείτε σε μορφή αρχείων Pdf και τα πρόσθετα μαθήματα βιολογίας που μαζί με τα μαθήματα φυσικής και χημείας του προηγούμενου βιβλίου συνιστούν την Β΄΄Εκδοση (2011) του βιβλίου, με τίτλο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (ΦΥΣΙΚΗ - ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ και συγγραφείς τους Γεώργιο Τσαπαρλή, Κωνσταντίνο Καμπουράκη και Αικατερίνη Τάτση.
  Το βιβλίο καλύπτει ένα μάθημα ενιαιοποιημένης διδασκαλίας φυσικής, χημείας και βιολογίας.

  _______________________________________________________________
  (12-07-2016)

  Τιμητικός τόμος και τιμητική εκδήλωση για τον ομότιμο καθηγητή Απόστολο Κατσίκη

  Με τίτλο "Περιβάλλον, γεωγραφία, εκπαίδευση" κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο 2016 από τις "Εκδόσεις Πεδίο" συλλογικός τόμος προς τιμήν του Απόστολου Κατσίκη, ομότιμου καθηγητή Διδακτικής της Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιμελητές της έκδοσης είναι οι Κώστας Κώτσης και Γιώργος Νικολάου.

  Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι Εκδόσεις Πεδίο διοργάνωσαν την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 εκδήλωση για την παρουσίαση και επίδοση στον κ. Κατσίκη του τόμου στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, στο κτήριο της παλιάς Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ παρέστησαν πλήθος πανεπιστημιακών και πολιτών - μεταξύ των τελευταίων και παλιοί μαθητές του κ. Κατσίκη.
  Tον τιμώμενο προσφώνησε ο Πρόεδρος του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κώτσης, συνεπιμελητής της έκδοσης, ενώ ο Γεώργιος Νικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συνεπιμελητής της έκδοσης, παρουσίασε τον τιμώμενο και το έργο του.
  Για τον κ. Κατσίκη μίλησαν ακόμη οι: Ευγενία Φλογαΐτη, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, o Νίκος Λαμπρινός, Αναπληρωτής Καθηγητής της Γεωγραφίας και της διδασκαλίας της στο ΠΤΔΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Αραβέλλα Ζαχαρίου, Δρ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Γενική Συντονίστρια ΠΕ/ΕΑΑ στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο / Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.
  H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση του τόμου και τιμητικής πλακέτας στον κ. Κατσίκη και με αντιφώνηση του ιδίου.

 • Μπορείτε να διαβάσετε και ρεπορτάζ για την εκδήλωση που δημοσιεύθηκε την 24-06-2016 στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ των Ιωαννίνων

 • Περισσότερα για το βιβλίο δείτε στη BIΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ή ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ)
  _______________________________________________________________
  (30-05-2016)

  Δημοσιεύθηκαν τα Πρακτικά του Πανελλήνιου Συνεδρίου "Διδακτικές προσεγγίσεις και πειραματική διδασκαλία στις Φυσικές Επιστήμες"

 • Τα Πρακτικά του Συνεδρίου, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη στις 16 και 17 Απριλίου 2016, δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του συνεδρίου:http://physcool.web.auth.gr/synedrio2016
  Από την ίδια ιστοσελίδα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη βιντεοσκοπημένη ειδική συνεδρία την αφιερωμένη στη μνήμη του Ανδρέα Κασσέτα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου. (Για να δείτε τη συνεδρία, πηγαίνετε στο Πρόγραμμα του συνεδρίου.)
  ______________________________________________________________
  (16-5-2016)

  Θέσεις και Προτάσεις της ΕΝΕΦΕΤ για τη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

 • Δημοσιεύθηκαν οι "Θέσεις και Προτάσεις της ΕΝΕΦΕΤ για τη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του Διαλόγου για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση"
  ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ:
  http://www.enephet.gr/library/anakoinoseis/theseis-kai-protaseis-enephet.pdf
  ______________________________________________________________

  Δημοσιεύθηκαν τα Πρακτικά του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Υλικού στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες»

 • Πρακτικά 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή «Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Υλικού στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες», σελ. 1-1134, Ρόδος 2015. Επιμέλεια έκδοσης: Σκουμπουρδή Χ. και Σκουμιός Μ. Τα Πρακτικά του Συνεδρίου είναι δημοσιευμένα στον Ιστότοπο του συνεδρίου: http://ltee.aegean.gr/sekpy/
  ______________________________________________________________

  ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - Πιλοτική Εφαρμογή

 • Σύμφωνα με πράξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), εγκρίθηκε από τον υπουργό Παιδείας η Πιλοτική Εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών για τις Φυσικές Επιστήμες στο Γυμνάσιο και ειδικότερα για τα εξής γνωστικά αντικείμενα:

  1. Βιολογία (Γ΄ τάξης Γυμνασίου)
  2. Φυσική (Β΄ και Γ΄ τάξεων Γυμνασίου)
  3. Χημεία (Β΄ και Γ΄ τάξεων Γυμνασίου)

  Υπουργική απόφαση 4609/Γ2/15-1-2013 (ΦΕΚ 97/Β/22-1-2014)

 • Διαβάστε το ΦΕΚ με την απόφαση-έγκριση και τα αντίστοιχα αναλυτικά προγράμματα σπουδών
  ______________________________________________________________

  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΑΛΛΑΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ TOY ΚοΔιΦΕΕΤ

 • Aπό τις 10 Ιουνίου 2013 διεκόπη η προηγούμενη διεύθυνση του ΚοΔιΦΕΕΤ
  http://www.kodipheet.gr

  H νέα διεύθυνση είναι: http://kodipheet.chem.uoi.gr

  ______________________________________________________________