ΚοΔιΦΕΕΤ - Αρχική
Περί ΚοΔιΦΕΕΤ
5ο Συνέδριο
Επόμενο Συνέδριο
Προηγούμενα Συνέδρια
Πρακτικά Συνεδρίων
PARSEL
Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα
Βιβλιογραφική Ενημέρωση
Προσεχή Διεθνή Συνέδρια
Διεθνή περιοδικά
Ειδήσεις και Ανακοινώσεις
Parsel Logo

Επιστημονικός Αλφαβητισμός μέσω δημοφιλών και
σχετικών με τη ζωή Μαθημάτων Φυσικών Επιστημών

Parsel Logo
Καινοτομικό εκπαιδευτικό υλικό στα ελληνικά για τη διδασκαλία θεμάτων των φυσικών επιστημών στη μέση εκπαίδευση. Το υλικό διατίθεται δωρεάν

Ιστότοπος PARSEL: http://icaseonline.net/parsel/www.parsel.uni-kiel.de/cms/indexe435.html?id=home

Mαθήματα στα ελληνικά: http://icaseonline.net/parsel/www.parsel.uni-kiel.de/cms/index3b75.html?id=126

Η σύγχρονη εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαιτεί διδακτικό/μαθησιακό υλικό που να στοχεύει στην επίτευξη υψηλού επιπέδου επιστημονικού αλφαβητισμού στους μαθητές, σύμφωνα με το εποικοδομητικό μοντέλο διδασκαλίας/μάθησης. Το υλικό αυτό πρέπει να υποστηρίζει την ανάπτυξη γνωσιακών και μετα-γνωσιακών στρατηγικών, καθώς και την καλλιέργεια κινήτρων και συναισθηματικών διαθέσεων μέσα σε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον και σχετικό με τη μελλοντική ζωή και/ή τα επαγγέλματα.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PARSEL (Popularity Αnd Relevance of Science Education for scientific Literacy) έχει δημιουργήσει τέτοιο διδακτικό/μαθησιακό υλικό που είναι διαθέσιμο δωρεάν από το Διαδίκτυο. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται 6 πανεπιστήμια, 2 ερευνητικά ινστιτούτα και 1 διεθνής οργανισμός από 8 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα μέσω του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

Τα μαθήματα-ενότητες (modules) καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα των φ.ε. (φυσικής, χημείας, βιολογίας-βιοχημείας, γεωγραφίας και αστρονομίας) και χαρακτηρίζονται από σύνδεση με τη ζωή και το περιβάλλον και από διεπιστημονικότητα.

Παραδείγματα μαθημάτων είναι τα παρακάτω: Με εξαπατούν στην αγορά; (οι ζυγοί και η ακρίβειά τους) / Δεν πειράζει να οδηγούμε με 60 χλμ/ώρα σε μια κατοικημένη περιοχή αντί με 50 χλμ/ώρα ή μήπως πειράζει; / Πώς να θερμάνω το σπίτι μου; / Πόσο ευτυχισμένος είσαστε εσύ και η οικογένειά σου με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού; / Πώς μπορώ να σχεδιάσω ένα κινητό τηλέφωνο που να είναι ασφαλές στη χρήση; / Θα έριχνες ποτέ μια πυρηνική βόμβα; / Σχεδιάζοντας ένα διαστημόπλοιο για ταξίδι στον Aρη / Γενετική μηχανική.

Οι τίτλοι των ελληνικών ενοτήτων (που εστιάζουν περισσότερο στη χημεία και που είναι διαθέσιμες και στα ελληνικά) είναι : 1. Το αέριο που "πίνουμε" - Το διοξείδιο του άνθρακα σε ανθρακούχα αναψυκτικά. 2. Αλάτι - Το ωραίο, το κακό και το νόστιμο. 3. Τα αφριστικά μπάνιου και η χημεία. 4. Βουρτσίζοντας τα δόντια μας με τη βοήθεια της χημείας. 5. Γάλα - Διατηρείτε το στο ψυγείο. 6. Καλλιέργεια φυτών - Παίζει ρόλο το χώμα;

Η διεύθυνση του ιστοτόπου του PARSEL είναι: http://www.parsel.uni-kiel.de/cms/

Για να δείτε τα μαθήματα στα ελληνικά, κάντε κλικ εδώ